Sten! Ett skepp kommer lastat

Det Svenska urberget!

Granit på västkusten och i nordöstra Skåne, skiffer i Jämtland, kalksten från Öland och Gotland eller den rosaröda kvartsit-stenen från norra dalarna, marksten, stenmurar, bänkskivor, möbler, trappor, fasader, gator och torg, du hittar sten överallt idag!

Men tillgången på svensk sten är förhållandevis begränsad och priserna är många gånger höga. Även om man verkligen får valuta för pengarna!

Vi som nation hyser stark tilltro till Svensk kvalitet! Men Gud skapade ju inte allt bra berg i Sverige och allt dåligt berg utomlands. Hela världen har använt sten som byggmaterial i tusentals år!

När man pratar om långsiktig hållbarhet hos byggmaterial, och jämför stål, trä, betong etc, finns många åsikter, men diskussionen brukar snabbt ebba ut när vi nämner Colosseum, Sagrada Familia eller Taj Mahal. Stenhuggarkonsten finns i alla kulturer över hela jorden. Många världens s.k. underverk är byggnadsverk av just sten.

Trä vs. Sten

I Sverige har trä i alla dess former varit det härskande byggmaterialet på grund av den rika tillgången på skog. Men, arkitekter och inredare älskar sten och skapar, med den, unika miljöer dagligen. Sten ökar i popularitet och ingen sten är riktigt den andra lik. Du kan få fram mönster och strukturer som inget annat material kan ge och levandegöra miljöer på ett fantastiskt sätt.  Och självklart, det håller i generationer framöver!

Vi har sedan länge ett brett kontaktnät av stentillverkare över hela världen. Vi har stått vid stenbrott på den kinesiska tundran och frusit, vi har varit vid de fantastiska marmorbrotten I Italien, och vi har varit hos de högkvalitativa stentillverkarna I Turkiet. Allt för att hitta de ultimata produkterna, stenarna som våra kunder frågar efter, eller ibland ännu inte vet att de vill ha!

Vi skeppar ofta in stenprodukter till contanierterminalen I Gävle. Men lika ofta kommer produkter med lastbil eller tåg från olika orter I Europa.

Sten, Kalksten

I vårt senaste projekt hämtar vi en kalksten vi hittat i Tunisien. En italiensk stenhuggare förädlar sedan kalkstenen, innan det körs till Sverige.

Stenmästarna tar världen till Sverige!

Vi faschineras gång på gång över det stolta skickliga hantverk som ligger bakom varje produkt.

Så ett skepp kommer lastat.. med STEN, länge leve Sten!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *